1. De juiste gang van zaken tijdens het bieden

1.3. Alerteren

Alerteren is de tegenstander waarschuwen dat de partner van degene die alerteert, een biedinAlerteerkaart afbeeldingg heeft gedaan met een betekenis die misschien niet direct duidelijk is. Dit is niet helemaal hetzelfde als het feit of de bieding een conventie is. Alerteren gebeurt doordat een speler, direct nadat zijn partner een alerteerbaar bod heeft gedaan, de alertkaart uit de biddingbox haalt en deze duidelijk aan beide tegenstanders laat zien.

Het gaat erom, dat een paar wordt beschermd tegen ongebruikelijke afspraken die de tegenstanders gemaakt hebben en waar het niet op is voorbereid. Bijvoorbeeld, een speler volgt met 1♥ en iedereen verwacht dat deze speler harten heeft. Echter dit paar speelt transfer-volgbiedingen en de speler heeft schoppen. Dit paar moet de tegenstander waarschuwen voor de ongebruikelijke betekenis. De essentie is, dat het een ongebruikelijke betekenis is. Dat is niet hetzelfde als een kunstmatige/conventionele betekenis. Op 1SA speelt vrijwel iedereen Stayman. 2♣ Is zeker een conventie, maar niemand kijkt ervan op. 3♠ openen met een lange schoppenkaart en een opening (13-16 punten en een 6-kaart) is heel natuurlijk, maar zeer verrassend. Niemand zal verwachten dat u een opening hebt.

 

Definities

Alert

De partner van de speler die een bieding heeft gedaan, waarschuwt de tegenstander dat uitleg van een bieding nodig kan zijn d.m.v. het tonen van de alertkaart.

Alerteerbaar

Een bieding die zo verrassend is, dat de tegenstander gewaarschuwd dient te worden voor de betekenis ervan. Welke biedingen dat zijn is uitgewerkt in de alerteerregeling van de BridgeBond.

Alerteerregeling

De regeling betreffende de alerteerbare biedingen van de BridgeBond, gepubliceerd op www.bridge.nl

Kunstmatige bieding*

Een bieding die iets anders of meer aangeeft dan de bereidheid om in de genoemde speelsoort een contract te spelen (Definities).

* In de praktijk wordt in de plaats van kunstmatig ook vaak het begrip conventioneel gebruikt. In de spelregels komt het begrip conventioneel niet voor. Ook de term "conventie' is ingeburgerd. Daarmee wordt in de praktijk een bijzondere afspraak mee bedoeld, vaak met een kunstmatig karakter.

De vraag of een bieding een verrassende betekenis heeft, is moeilijk te beantwoorden. Voor sommige spelers is het geen verrassing als de tegenstander na een 1♥ opening het 3♥ antwoord als 0-6 punten speelt, voor andere spelers weer wel. Spelers moeten hun best doen om hun bieden aan de tegenstanders duidelijk te maken. Als niemand last heeft van een vergeten alert, is er niets aan de hand. Als de regeling een bieding niet noemt als te alerteren, maar de partner van de speler die de bieding deed, heel goed weet dat de tegenstander wordt verrast door de betekenis, is er wel sprake van een overtreding.

Een paar kan soms zelf voordeel hebben bij het alerteren. Door wel/niet alerteren geeft partner aan, dat een betekenis overgekomen is en dat kan ontsporen van het biedverloop voorkomen. Een paar heeft dan ook voor aanvang van een spel het recht op het alerteren door de tegenstanders te verbieden. Zo'n verbod geldt dan voor de rest van de ronde. Een paar dat van dit recht gebruikmaakt, wordt daardoor niet zelf ontslagen van de plicht te alerteren. Een en ander is geregeld in het Westrijdreglement. Natuurlijk hebben spelers die hun tegenstanders verbieden te alerteren geen verhaal als een bieding een onverwachte betekenis heeft.

Nadat de ene speler een alerteerbare bieding heeft gedaan, laat zijn partner duidelijk de alertkaart zien. Duidelijk: de verantwoordelijkheid dat de alert gezien is, ligt bij de speler die de kaart moet laten zien. De speler die nu aan de beurt is om te bieden, mag nu altijd vragen wat de bieding betekent, zonder dat de spelers daar vreemd van horen op te kijken. Zodra beide tegenstanders de alertkaart hebben gezien, kan deze weer worden opgeborgen. Als een speler na afloop vraagt om een herhaling van het biedverloop, horen de alerts ook te worden herhaald. Het wel of niet geven van een alert staat gelijk met het geven van uitleg op een vraag. Dus als iemand ten onrechte een bieding van zijn partner niet alerteert, heeft hij meteen ook verkeerde uitleg gegeven.

Een aantal voorbeelden:

West

Noord

Oost

Zuid

-

pas

pas

2♥

Als noord 2♥ niet alerteert, mogen oost en west ervan uit gaan dat het echt is. Zwak of sterk maakt niet uit, dat hoeft geen van beide gealerteerd te worden. Maar het is geen Muiderberg (5-kaart harten en een 4-kaart of langer in klaveren of ruiten en zwak, 6-11). Was het toch een Muiderberg, dan heeft noord door niet te alerteren een foutieve uitleg gegeven. Bij sommige spelers betekent een 2♥ opening dat ze of een zwak spel met schoppen hebben of een sterk spel, dan moet de 2♥ opening natuurlijk ook gealerteerd worden.

West

Noord

Oost

Zuid

2SA

pas

3♣

 

Veel mensen spelen dit als Stayman of als Niemeijer (vraagt naar vier- of vijfkaarten in de hoge kleuren). Als zulke mensen onderling spelen en er wordt niet gealerteerd, zal er meestal niets aan de hand zijn. Het is een overtreding maar je kan de tegenstanders altijd vragen naar de betekenis als die bepalend is voor het bieden of spelen.

TOT ZOVER DE TEKST BIJ DE PROEFMODULE OVER DIT ONDERWERP