1. 3. Schema's voor parenwedstrijd

1.4. Een oneven aantal paren

Regelmatig zal het voorkomen dat er gedurende een zitting in een lijn een oneven aantal paren is. De makkelijkste oplossing is, dat de organisator een schema gebruikt met één paar meer en dan één gidsbriefje niet uitdeelt. Het paar dat tegen het paar met dat nummer moet spelen heeft dan een stilzit. De spelers moeten wel weten tegen welk paar een stilzit is. Dat kan bijvoorbeeld door als paarnaam dan ‘stilzit’ in te voeren.

Zijn er twee lijnen met een oneven aantal paren, dan kunnen de stilzittende paren tegen elkaar spelen. Het nadeel hiervan is, dat spelers geen spelers tegenkomen van ongeveer gelijke sterkte. Het is daarom af te raden om deze oplossing te kiezen als het krachtsverschil te groot wordt. Maar stilzitten is ook niet leuk.
Een alternatieve oplossing is een extra tafel, de zogeheten ‘combi-tafel’. Op deze tafel komt een eigen spelgroep (spellen 25-28 bijvoorbeeld als er normaal 24 spellen worden gebruikt) en die iedere ronde door de ‘stilzittende’ paren wordt gespeeld. De spelers uit de hogere groep spelen altijd noord-zuid en de spelers uit de lagere groep altijd oost-west. Iedereen heeft nu (ongeveer) hetzelfde voordeel of nadeel.